AKYAKA



1945′de Gökabad adıyla bilinen kasaba vadi içerisinde ilk yerleşim birim yeri olarak, Yörüklerin birleşik hayata geçişine zemin hazırlamış ve Gökova Vadisi içerisinde bulunan Gökçe, Akçapınar, Şirinköy, Çıtlık, Ataköy, Yeşilova Köyleri Gökova ve Akyaka Beldeleri yerleşim birimleri oluşmuş, 1968 yılında Gökabad Kasabası ayrılarak Akyaka Köy Muhtarlığı olmuş, 1980 yılında Nail ÇAKIRHAN ve dostlarının Akyaka’ya ilgisi sayesinde turizm ile tanışan köy 1992 yılında Akyaka Beldesi olmuştur.

Belde halkının turizm ile tanışması sonucu Muğla ve Ula Mimari modernizasyonunu sahiplenmiştir. Doğal değerlerini toplumsal bilinç içinde koruyarak gelişmiştir.
Yıl boyu beldeyi ziyaret eden misafirlere dostluk ve konukseverlik bilinciyle organik ürünler ile hizmet verilmektedir. Dünyanın ender görülen doğa olaylarından biri olarak; beldemizde dağlar, derenin eni boyunca bıraktığı serin sular azmak ile kucaklaşarak doğanın orgazmına tanıklık etmekte, Gökova Körfezi de bu muhteşem birleşmenin ürünüdür.
Otantik yapıdaki azmak kenarı, balık restaurantları, orman piknik alanları, yürüyüş parkurları, deniz sporları, trekking alanları, kuş gözleme, tarihi yerleri ziyaret, Sedir Adası, Gökova Körfezi turları, Cleopatra kumu sizleri doğaya dönüşe davet etmektedir.

Akyaka Alternatif Sporlar

  • Kite Board : 3 km’lik sığ ve kumluk sahili, 6 ay boyunca batıdan sahile doğru esen 3-6 bfr sabit rüzgarı ile Akyaka bu sporda dünya standartlarında koşullar sunuyor. Akyaka’da bulunan Rüzgar kitesurf okulu bu sporu öğrenmek ya da böylesine uygun koşulların keyfine varmak isteyenlere tüm imkanları sunuyor.
  • Windsurf : Koyun tüm motorlu su sporlarına kapalı olması surfçüler için güvenli bir mekan sağlıyor. Mayıstan Kasıma kadar her seviyedeki sörfçünün keyif alacağı hava mevcut. Yeni başlayanlar için koyun kapalı kısmı çok güvenli. Okulun uzmanlık alanı ise küçüklere eğitim. 6 yaşından itibaren rüzgar surfüne başlayabilirsiniz.
  • Deniz Kanosu : Akyaka’nın azmaklarında yada Gökova’nın tarih dolu turkuaz kıyılarında bir gezinti’ye ne dersiniz. Berrak suyun hemen üstünde deniz kanoları ile yapılan geziler Akyaka’ya gelen her ziyaretçinin muhakkak katıldığı aktivitelerden biri. Günübirlik gezilerin dışında Bodrum-Datça-Akyaka üçgeninde farklı rotalarda 3-5-7 günlük turlar düzenlenmekte. Kışın bile Ege güneşinin sıcacık parlaklığında günübirlik geziler yapılmakta.
  • Bisiklet : Gökova’nın köylerinde yokuşu olmayan rahat bir rota, Sakar’ın zirvesinden, Gökova’nın turkuaz sularına muhteşem manzara eşliğinde sportif bir iniş. Akyaka’da kalacağınız bir hafta boyunca hergün farklı bir rotaya pedal basabilirsiniz. Ayrıca Bodrum-Datça-Akyaka üçgeninde haftalık turlar düzenlenmekte.
  • Kaya Tırmanışı : Özellikle Çınar Plajı’nın hemen üst tarafında yer alan kayalıklarda güzel manzaraya karşı açılmış farklı derecelerdeki 7 rota hem eğitime yeni başlayanlar hemde kendini geliştirmek isteyenler için çok uygun. Tüm malzemeler Gökova Rüzgar tarafından sağlanmakta. Akyaka’da yılın 12 ayı bu spor için uygun ortamı bulabilirsiniz.
  • Yamaç Paraşütü : Sakar geçidinin sağında zirvede yer alan gözetleme kulesinin yanında yer alan pisti (950 mt) havalanmak için kullanabilirsiniz. Ekim, Kasım, Nisan, Mayıs rüzgarların en az olduğu ve termallerin keyif vereceği aylar. Akyaka’da henüz profesyonel olarak bu sporu yaptıran yok. Avusturyalı ve Fransız yamaç paraşütçüleri her yıl birer hafta Akyaka’da kalıp Gökova’nın keyfini çıkarıyorlar.
  • Yelken : Mayıs-Kasım ayları arasında esen sabit ve güçlü rüzgarların serinlettiği Akyaka’da yelken yapmak ayrıcalıklı bir keyif. Okulun çeşitli boylardaki lazerleri ile hem eğitim almak hem de günü birlik Gökova turlarına katılmak mümkün. Bir de şöyle düşünün, 3000 yıl önce yine burada yelkenlilerle İdyma’dan (Akyaka) çıkıp meşhur Kleopatra Plajı’na (Sedir Adası) gidiliyordu.
  • Yürüyüş : Akyaka sırtını Sakar’ın dik yamaçlarına yaslamış, eteklerini ise Gökova’nın verimli düzlüğüne yaymış. Birbirinden ilginç rotalarla yürüyüş sevenlerin bir haftasını dolu dolu geçirebileceği çeşitliliği sunan Akyaka’da en güzel mevsim Nisan ve Mayıs ayları.
  • Kanyon Geçişi : Yazın bunaltıcı sıcağından kaçanlar için ilginç ve eğlenceli bir aktivite. Akyaka’ya 30 km mesafedeki günlük ağaçları ile dolu Toparlar Kanyonu’nun 6 km parkurunu geçmek için yürümek, yüzmek, şelalelerden atlamak ve iple iniş yapmak gerekiyor. Kanyon turlarına katılabilmek için yüzme bilmek ve biraz hareketi sevmek gerekiyor.
  • Binicilik : Akyaka yakınındaki Forest Park atları ve biniciliği sevenleri sunduğu imkanlarla cezbediyor. Geniş maneji ve orman içi parkurları bu sporu sevenlerin tüm isteklerine cevap verebiliyor.